Christmas Baking | Gingerbread house

23.12.16

 Gingerbread men and houses are all over the internet the Christmas period. Houses covered with chocolate, candies, sprinkles and a lot of icing or minimal ones with rich royal icing details. Every single one has its own charm and beauty. Big houses that will be in the centre of your festive table or little ones on your christmas mug. 
I can imagine a table with some gingerbread houses, colourful bowls with christmas decorations...sprinkles, candy canes, chocolate stars and of cource a lot of royal icing in piping bags. Christmas music: on, everybody ready . . . Let's get decorating! 

 

Τα τζιντζερμπρεντ σπιτάκια και ανθρωπάκια υπάρχουν παντού την περίοδο των Χριστουγέννων.  Σπιτάκια καλυμμένα με σοκολάτα, καραμέλες, ζελεδάκια, τρούφα και φυσικά πολύ γλάσο ή πιο μίνιμαλ με γεωμετρικά σχέδια με λευκό, πλούσιο γλάσο. Το καθένα έχει τη δική του ομορφιά και γοητεία. Μεγάλα σπίτια που θα πρωταγωνιστούν στο κέντρο του γιορτινού τραπεζιού ή μικρά στηριγμένα στις χριστουγεννιάτικες κούπες. 
Φαντάζομαι ένα τραπέζι με σπιτάκια τζίντζερμπεντ και στο κέντρο πολύχρωμα μπολ με όλων των ειδών τα διακοσμητικά...τρούφα, καραμελένια μπαστουνάκια, σοκολατένια αστεράκια και γλάσο μέσα σε κορνέ. Χριστουγεννιάτικη μουσική να παίζει, όλοι στη θέση τους και... Ας ξεκινήσουμε τη διακόσμηση!




ΤΖΙΝΤΖΕΡΜΠΡΕΝΤ
(συνταγή από το βιβλίο "Γιορτινές γεύσεις & Ιδέες" της Βέφας Αλεξιάδου) 
(για σπιτάκι ή μπισκότα)
5-5 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι αλάτι 
2 κουταλάκια τζίντζερ
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γαρίφαλο
1 κούπα μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη 
1 1/4 κούπας σκούρα μελάσσα
2 αυγά, χτυπημένα


||Γλάσο*:
(ανακατέψτε όλο τα υλικά μαζί)
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά γλυκόζη
2 κουταλιές σούπας νερό
βανίλια, προαιρετικά

*(Το πραγματικό royal icing γίνεται με μείγμα μαρέγκας σε σκόνη - δύσκολο να βρεθεί- ή με ασπράδια. Επειδή φοβηθήκαμε τα ασπράδια, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα γλάσο με βάση τη γλυκόζη αντί για τα ασπράδια. Δυσκολευτήκαμε αρκετά να κολλήσουμε τα κομμάτια του σπιτιού αλλά εν τέλει κόλλησαν πολύ καλά. Το γλάσο αυτό όμως ήταν αρκετά ρευστό. Φαίνεται νομίζω! Χεχε! )

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 °C. 
Ανακατέψτε καλά το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ. 
Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε τη μαργαρίνη, αφήστε να κρυώσει λίγο και προσθέστε σε αυτή τη ζάχαρη, τη μελάσσα και τα αυγά. Ανακατέψτε πολύ καλά. 
Προσθέστε 4 κούπες από το μείγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε. Προσθέστε και το υπόλοιπο. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για το ζύμωμα. Προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να έχετε μία σκληρή ζύμη. 
Απλώστε τη ζύμη σας σε πάχος 6 χιλ. κατευθείαν πάνω στο αντικολλητικό χαρτί για να μην απλώσουν τα μπισκότα κατά τη μεταφορά.  Αλευρώστε το χαρτί αν το κρίνετε σκόπιμο. Κόψτε τα μπισκότα που θέλετε με τη χρήση κουπάτ*. Ψήστε τα για 6-10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους. Προσέξτε να μην καούν καθώς ψήνονται πολύ γρήγορα, κυρίως τα μικρά. Κάποια μικρά κομμάτια χρειάζονται μόλις 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Αφήστε να κρυώσουν εντελώς πριν τη διακόσμηση. 

*Για μπισκότα χρησιμοποιήστε κουπάτ σε ό,τι σχήμα ή μέγεθος επιθυμείτε. 
Για το σπιτάκι, υπάρχουν αρκετές επιλογές. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες φόρμες τις οποίες θα γεμίσετε με ζύμη, να ζωγραφίσετε μόνοι σας τα κομμάτια ή να κατεβάσετε κάποιο έτοιμο σχέδιο από το Ίντερνετ. Εμείς κάναμε το τελευταίο και το σχέδιο που χρησιμοποιήσαμε ήταν αυτό. Μπορείτε να κόψετε παράθυρα, πόρτες ή ό,τι άλλο θέλετε. Εκτυπώστε και κόψτε τα κομμάτια. Τοποθετήστε τα πάνω στην απλωμένη ζύμη και κόψτε τα προσεκτικά περιμετρικά.

Gingerbread house template we used. 


||Συναρμολόγηση σπιτιού: 
▹Τα κομμάτια του σπιτιού πρέπει να έχουν κρυώσει εντελώς. Θα χρειαστούν σίγουρα ένα βράδυ για να σκληρύνουν. 
▹Απλώστε αρκετό γλάσο στα σημεία που θέλετε να κολλήσετε. 
▹Με προσοχή ενώστε τις πλευρές. Πιέστε τες -με προσοχή πάντα- λίγο μέχρι να κολλήσουν. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αυτό αρκετές φορές μέχρι να κολλήσουν. Μη χάνετε την ψυχραιμία σας!  
▹Αφού κολλήσετε τις πλευρές, προσθέστε και τα κομμάτια της οροφής. 
▹Βάλτε το σπιτάκι για 15 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να σταθεροποιηθεί. Θα παρατηρήσετε ότι μετά δε θα κουνιέται καθόλου. Άρα, έκανε δουλειά η γλυκόζη! 
▹Αφού ο σκελετός είναι έτοιμος, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και διακοσμήστε το σπιτάκι. Έχει πλάκα!



Bon appétit!


Love,
Show the deer some love 

No comments:

Post a Comment