Christmas Baking | Festive chocolate cake

29.12.16

The best, moist chocolate cake, a rich vanilla buttercream, candy canes, maltesers and gingerbread men. It can't get any more festive. It's the best treat for your guests for these festive days. Also, it's so fun for you - the cake therapy. Put on your favorite apron (), Home Alone on TV and start baking.    

Το απόλυτο, αφράτο κέικ σοκολάτας, βουτυρόκρεμα με άρωμα βανίλιας, ζαχαρωτά μπαστουνάκια, maltesers και μπισκοτάκια τζίντζερ. Το καλύτερο γλυκό για τους καλεσμένους σας την περίοδο των Χριστουγέννων. Επίσης, είναι πολύ διασκεδαστικό και για εσάς - ζαχαροθεραπεία. Φορέστε την αγαπημένη σας ποδιά(), βάλτε το Home Alone να παίζει και ξεκινήστε τη δημιουργία.


FESTIVE chocolate CAKE
(cake recipe adapted by Life,Love and Sugar)
(makes 2-3 cakes in 20 cm tins)


||Cake:
2 cups all purpose flour
2 cups caster sugar
3/4 cup cocoa powder
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 large eggs
1 cup buttermilk 
1 cup vegetable oil
1 teaspoon vanilla 
1 cup boiling water
maltesers, for the decoration

||Vanilla Buttercream*:
150 gr. unsalted butter (80% fat), soft, at room temperature
340 gr. icing sugar, sifted
3-4 tablespoons milk
1/4 teaspoon vanilla 

||Chocolate ganache:
180ml heavy cream
250 gr. dark chocolate 

1 tablespoon vegetable oil

*This recipe is enough for the filling and the crumb coat (a thin layer around the cake). If you want to cover the cake as we did, and decorate the top with some of it, double the recipe or make half of it more.  It's up to you! 



(baking time: 30 minutes each cake)

||Cake:
Prepare 3 cake tins (20cm) with parchment paper.
In a bowl mix together all dry ingredients. 
Add eggs, buttermilk, vegetable oil, vanilla and mix well.
Slowly add the boiling water while mixing. 
Divide batter evenly in 2 cake tins (you can also make a 3 layer cake. It's up to you!) and bake each cake for about 30 minutes in a 150 °C  preheated oven. Insert a knife or a toothpick in the centre of the cake. If it comes out clean, the cake is ready.
Once the cake is baked, remove it from the tin and let it cool completely. 

||Vanilla Buttercream:
First of all, it's important the butter to be at room temperature. This means that it will have a spreadable consistency.
Beat the butter for at least 5 minutes until it's pale and fluffy. 
After sifting the icing sugar, add it to the butter in two stages. Beat until it's smooth and pale. 
Lastly, add vanilla and 3-4 tablespoons milk until you have the right consistency, neither too thick nor too runny. 

||Chocolate ganache:
Make the ganache 15-30 minutes before putting together the cake so it's not too hot or too thick. 
In a bain-marie or microwave melt together the dark chocolate with the heavy cream. If you are using microwave, stir every  half a minute so the ganache melts easier. 
Add a tablespoon of vegetable oil the ganache it's shiny and enough runny to create the drip-drop effect. 

||Assembly: 
Once the cakes are completely cool, start putting together the layer cake. 
Place the first cake as a base on a cake stand. Add a cup of buttercream (or so) and spread it evenly. You can use a piping bag if you want.
Sprinkle some cracked maltesers.
Add the second layer of cake. 
Spread the remaining buttercream to create a thin layer around the cake, the crumb coat. Refrigerate for 15- 30 minutes until the buttercream is firm. 
Spread more buttercream so the entire cake is nicely coated. 
Pour the ganache on top and allow it to drizzle down the sides of cake in order to make the drip-drop effect. Let it cool for some minutes. 
Decoration time: Add some gingerbread men on top. Support them with some skewers. Add some maltesers, candy canes and a lot of sprinkles and edible glitter. Make it as festive you can! 






ΓΙΟΡΤΙΝΟ σοκολατένιο ΚΕΙΚ
(το κείκ είναι από το Life,Love and Sugar)
(2-3 κέικ με διάμετρο 20 εκ.)


||Kέικ:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
3/4 κούπας κακάο
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
2 μεγάλα αυγά
1 κούπα ξινόγαλα 
1 κούπα φυτικό λάδι
1 κουταλάκι βανίλια
1 κούπα βραστό νερό
maltesers, για τη διακόσμηση

||Βουτυρόκρεμα βανίλια*:
150 γραμ. Ανάλατο βούτυρο (80% λίπος), μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
340 γραμ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
3-4 κουταλιές γάλα
1/4 κουταλάκι βανίλια 

||Επικάλυψη σοκολάτα:
180ml κρέμα γάλακτος
250 γραμ. μαύρη σοκολάτα 
1 κουταλιά ηλιέλαιο

*Αυτή η συνταγή είναι αρκετή για να γεμίσετε το κέικ και να το καλύψετε εξωτερικά με μία λεπτή στρώση. Αν θέλετε να καλύψετε όλο το κέικ όπως κάναμε εμείς και να διακοσμήσετε το επάνω μέρος, διπλασιάστε τη συνταγή ή κάντε μισή ακόμη από την αρχική.


||Κέικ:
Προετοιμάστε 2 ταψάκια (20 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί και προθερμάνετε το φούρνο στους 150 °C  .
Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα στερεά υλικά.
Προσθέστε τα αυγά, το ξινάγαλα, το λάδι, τη βανίλια και ανακατέψτε καλά.
Σταδιακά προσθέστε το βραστό νερό ενώ ανακατεύετε.
Μοιράστε το μείγμα σε 2 ταψάκια (μπορείτε να το μοιράσετε και σε 3 ταψάκια αν θέλετε μεγαλύτερο κέικ) και ψήστε το κάθε ένα για μισή ώρα περίπου στους 150 °C  . Για να δείτε αν ψήθηκαν βάλτε ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο. Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς.

||Βουτυρόκρεμα βανίλια:
Αρχικά, το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει αρκετά μαλακό σαν αλοιφή.
Χτυπήστε το βούτυρο για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να γίνει ανοιχτόχρωμο.
Aφού κοσκινίσετε τη ζάχαρη άχνη , προσθέστε τη σε δύο δόσεις στο βούτυρο. Χτυπήστε μέχρι να ανακατευτούν καλά και η βουτυρόκρεμα να είναι ανοιχτή στο χρώμα.
Τέλος, προσθέστε τη βανίλια, και 3 με 4 κουταλιές γάλα ενώ ανακατεύετε μέχρι να γίνει μία σφιχτή βουτυρόκρεμα.

||Επικάλυψη σοκολάτα:
Κάντε τη γκανάς σοκολάτας 15-30 λεπτά πριν την τελική συναρμολόγηση του κέικ για να μην είναι όυτε πολύ ζεστή αλλά ούτε και σφιχτή.
Σε ένα μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώστε τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Αν χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων, μην παραλείψετε να ανακατεύετε κάθε μισό λεπτό για να λιώσει ευκολότερα και να μην καεί. 
Προσθέστε μια κουταλιά ηλιέλαιο στη γκανάς για να είναι αρκετά υγρή και να γυαλίζει ώστε να πετύχετε το εφέ με τις σταγόνες

||Συναρμολόγηση: 
Όταν τα κέικ έχουν κρυώσει καλά ξεκινάμε τη συναρμολόγηση του κέικ.
Τοποθετήστε το πρώτο κέικ σαν βάση πάνω στην πιατέλα. 
Προσθέστε μία κούπα από τη βουτυρόκρεμα και απλώστε την καλά στην επιφάνεια του κέικ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κορνέ για να απλωθεί εξίσου καλά παντού. Προσθέστε λίγα σπασμένα maltesers αν θέλτε.
Τοποθετήστε το δεύτερο κέικ από πάνω και απλώστε τη βουτυρόκρεμα.
Καλύψτε με μία λεπτή στρώση βουτυρόκρεμας όλο το κέικ για να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει μια ομοιόμορφη επιφάνεια. Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για 15-30 λεπτά.
Μόλις το βγάλετε από το ψυγείο, απλώστε και την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα σε όλο το κέικ.
Ρίξτε πάνω τη γκανάς σοκολάτας και αφήστε τη να τρέξει στα πλαϊνά για να δημιουργήσετε τις σταγόνες.
Ώρα για διακόσμηση! Στηρίξτε στο κέντρο του κέικ μπισκοτάκια τζίντζερ. Χρησιμοποιήστε οδοντογλυφίδες για να είστε σίγουροι πως δε θα πέσουν. Μπορείτε να βάλετε, επίσης, maltesers, ζαχαρωτά μπαστουνάκια και πολλά τρουφάκια. Κάντε το όσο χριστουγεννιάτικο μπορείτε! 



Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 


2 comments:

  1. Υπέροχο το κέικ! Πόσο όμορφο και εντυπωσιακό!
    Εύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία και αγάπη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Το εκτιμούμε πραγματικά!!
      Καλή χρονιά! Ό,τι καλύτερο σε σένα και στην οικογένειά σου!!

      Delete